Vyškov
Pivovar Vyškov
Vaření piva ve Vyškově má dlouholetou tradici, která sahá až do středověku. Jestliže biskup Tas z Boskovic obnovil roku 1460 vyškovským měšťanům várečné právo zaniklé v husitských bojích, je zřejmé, že se ve Vyškově vařilo pivo již před těmito válkami. Várečné právo bylo opětovně městu Vyškovu písemně potvrzeno v letech 1498 a 1588. V roce 1680 byl z nařízení olomouckého biskupa Karla z Lichtenštejna dostavěn dnešní pivovar.
Od 19.století pivovar vlastnili různí nájemci. Poslední léta se podnik spíš potácel ve ztrátě a v roce 2010 mu dokonce hrozilo uzavření. Výběrové řízení ale vyhrála firma Czech beverage industry company a ta dokázala podnik vyvézt nejen ze ztráty, ale dokonce začít opět vařit zajímavý sortiment, který má u odběratele úspěch.
Poprvé jsem pivovar ve Vyškově navštívil se Šťopkou 13.7.2012 v rámci akce Stříbrná Haná. Pivovar má sice svou pivovarskou hospodu, ale je to klasická zahulená palírna, kde není přes dým ani vidět a navíc se zde ani nevaří. Nicméně jsme si s nějakým tím vzorkem vlezli na dvůr pivovaru a něco málo zde ochutnali. Na to, že se jedná o průmyslový pivovar, jsou piva velmi dobře pitelná a zajímavá, o čemž svědčí i fakt, že se dá pravidelně ochutnat v Praze ve Zlých časech, kde se jen tak nějaké pivo netočí.